10 Kasım 2011 Perşembe

Dijital Reklamcılık Gelişiyor!

2010,  Avrupa’da dijital reklamcılığın güçlendiği yıl oldu. Dijital medyanın her alanında yatırımlar önemli ölçüde artarken, Avrupa’da en yüksek artış display, Türkiye’de ise search sektöründe gerçekleşti.  Dijital medyadaki büyüme hemen hemen her ülkede toplam reklam pazarını geride bıraktı.

IAB Avrupa Dijital Reklam Raporu’nda yer verilen rakamlara göre, Türkiye’de 2010 yılında toplam 272 milyon euro harcamanın yapıldığı dijital mecrada önceki yıla oranla yüzde 29,6′lık bir büyüme söz konusu. Bu büyüme ile beraber dijital, Türkiye’de tüm mecralarda yapılan reklam harcamalarının yüzde 13,9′unu oluşturmakta.
Dijitalde yapılan harcamaların büyük bir bölümünü ise Display (yüzde 48) ve Search (yüzde 39) oluşturmakta. 2009 yılındaki dağılımda ise Display yüzde 50, Search yüzde 36, Seri ilanlar ise yüzde 14′tü.
2010 yılında Display harcamalar önceki yıla oranla toplam yüzde 23 oranında artarak yaklaşlık 129 milyon euro oldu. Mobil displayde ise 16,9 milyon euro harcama yapıldı. Dijitalde en yüksek büyümeyi gösteren Search 2009 yılına göre yüzde 42 artış göstererek 107 milyon euro oldu. Seri ilanlarda 36 milyon euro harcama yapılarak yüzde 23 büyüme gösterdi.
Türkiye’de en fazla reklam görüntülenen (impression) sitelerin başında ise Mynet gelmekte. Türkiye'deki internet kullanıcılarının yüzde 70′inin haber sitelerini takip ettiği doğrultusunda, reklam görüntülemelerinin büyük çoğunluğunun haber siteleri tarafından oluşturulması kaçınılmaz. Türkiye’de internet kullanıcılarının büyük bir bölümü Google, Microsoft ve Facebook’u ziyaret etmekte.
Kaynak: ADEX 2010 Eurepean Online Advertising Expediture IAB Europe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder