31 Temmuz 2011 Pazar

Öztürkcell Meditasyon Yaptırıyor

Turkcell'in Şahan'la birlikte görmeye alıştığımız reklam filmi serisi ÖzTürkcell'in yeni reklamı çıktı. Turkcell'in yeni lansmanı Joker Paket'i tanıtmak amacıyla çekilen reklam filminde ÖzTürkcell'liler meditasyon yaparken, Joker Paket kullanan çoban keyfine keyif katıyor.

Yeni Bir Yaratıcı Ajans

Sektöre yeni bir yaratıcı ajans katıldı: Brick. Brick’in kurucusu, 1993’ten bu yana reklamcılıkla uğraşan, son olarak Zebra’nın ajans başkanlığını yürüten Tolga Gümüşay.



İçecek Reklamları Yüzde 20 Azaldı

Son iki ay içinde televizyonda yayınlanan gazlı içecek ve meyve suyu reklamlarında geçtiğimiz yıla oranla bir düşüş olduğu tespit edildi.
Reklam takibi konusunda hizmet veren Nar Ajans, televizyondaki içecek reklamlarını mercek altına aldığı araştırmaya göre, sektördeki firmaların geçtiğimiz yıla göre % 20 daha az reklam yayınladığı görüldü. Haziran – Temmuz aylarını kapsayan incelemede, 2010 yıl aynı döneminde ekranda toplam 230 saati aşan bir süre içecek reklamı yer alırken, 2011’de bu süre 186 saatte kalmış durumda.
Gazlı içecekte “Fanta”, meyve suyunda “Lipton” önde
Nar Ajans’ın 35 televizyon kanalını kapsayan kuşak spot reklam araştırmasında, gazlı içecek sektöründe, 2011 yılının Haziran ve Temmuz aylarında ekranda toplam 35 saati aşan süreyle en çok Fanta’nın reklamı yayınlanırken, Pepsi ile Yedigün ise ikinci ve üçüncü sırayı aldılar.
Aynı araştırmaya göre, meyve suyu sektöründe ise, 12 saate yaklaşan süreyle ilk sırada Lipton reklamları yer alırken, Tamek ve Cappy ilk üç sıra içinde kendilerine yer bulan diğer markalar oldular.
"Alıntıdır"



Fox'un Yeni Reklam Ajansı

Fox, yeni yayın dönemi reklam ve pazarlama iletişim çalışmalarını Markom Leo Burnett ile yürütme kararı aldı.



27 Temmuz 2011 Çarşamba

Türkü Türkü Lezzetler

Sütaş'ın artık gelenek haline gelen ramazan lansmanı bu sene de renkli olmuş. Türkiye'nin dört bir köşesinden türkülerle şenlenen reklam filminde Sütaş Yoğurt'un lansmanı da yapılıyor. Türkiye'nin dört bir köşesinin tadına vardığım bu reklamları internet üzerinden ya da ekranlarda izleyebiliyoruz.

Avea'nın Ramazan Kampanyası

Ramazan'ın yaklaşmasıyla yeni lansmanlar ve bunlar için hazırlanan yeni reklam filmleri çıkmaya başladı. Bu kervana Avea da ayak uydurdu. Ramazan için hazırlanan yeni reklam filminde tekrardan Fasulye'yi seyrediyoruz. Fasulye bu sefer de eski maceraları gibi farklı bir açıdan bizi buluyor.

TTNet Denemek Artık Bedava

TTNet'in Mümkünlü Kasabası reklamlarına alışkınız. Yeni lansmanları duyurmak için oluşturulan hikayenin yeni reklam filmi de geldi. TTNet'in yeni lansmanı olan iki ay bedava internet için çekilen yeni reklam filminde gene ana karakterlerimizi canlandıran Şener Şen'i ve Olgun Şimşek'i görüyoruz kamera karşısında. TTNet'in bu yolla lansmanlarını geniş bir kitleye yaydığı ortada.

Pepsi'den Ramazan Kampanyası

Daha önce Hülya Avşar'ın Pepsi'nin ramazan kampanyası için kamera karşısına geçtiği haberini yazmıştım (Ramazan Sofrası Hülya'dan). Bu haberin reklam filmine artık ekranlarda da rastlayabiliyoruz. Ramazan'ın yaza gelmesini de konu edinen reklam filmi Hülya Avşar'ın kendi elleriyle servis yaptığı bir iftar sofrasını anlatıyor.

En Renkli Bekleme

Otobüs beklemenin sıkıcı olduğunu kim söylemiş ? Bu duraklarda vakit geçirmek için otobüs gelse de bir sonrakini beklemeyi tercih edebilirsiniz :)










Turkcell Reklamındaki Hata

Şarkıcı Sertab Erener'in rol aldığı Turkcell'in reklam filminde bir hata yapılmış. İşte dikkatli izleyicilerin gözünden kaçmayan o hata.



Julia Robertslı L'oreal Reklamı Yasaklandı

İngiltere'de Liberal Demokrat milletvekili Jo Swinson'ın reklam denetim kuruluna şikayetinden sonra Julia Roberts ve süper model Christy Turlington'ın rol aldıkları L’Oreal reklam kampanyaları kaldırıldı. Jo Swinson ve doğal güzellik savunucuları reklamlarda çok fazla rötuş yapıldığı ve gerçekleri yansıtmadığı iddiasıyla reklam denetim kuruluna şikayette bulunmuşlardı.



Efes Havuz'a Girdi

Efes'in hazırlattığı yeni reklamda, çılgın birkaç genci görüyoruz. Bulunduğunuz ilin derecesine göre farklı filmlerle sizi karşılayan Efes çılgınları, Dalgametre ile size eğlenceli dakikalar sunuyor.

İzlemek için tıklayın.

Ticari Reklamcılık 147 Yılı Devirdi

İstanbul Ticaret Odası (İTO), ''İlan-ı Ticaret-Resimli İlanlar Perspektifinde Osmanlı'dan Cumhuriyet'e İstanbul Ticaret Hayatı'' kitabını yayınladı. Tarihte bir gezintiye çıktığınız bu kitap ile ilgili ve konunun tam açıklamasını bulabileceğiniz bilgilere sahip yazıya linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.



Açıkhava Reklamcıları Vakıflaştı

AÇIK hava reklamcılığını geliştirmek ve teşvik etmek amacıyla çalışmalar yapmak üzere Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK) kuruldu.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Resmi Gazete’de yayınlanan ilanına göre, ARVAK’ı vakfedenler arasında Ströer Akademi Reklam Pazarlama Ltd. Şti., Medya Pano Reklamcılık Ticaret A.Ş., Fokus Medya ve Turizm San. ve Tic A.Ş., Marmara Medya Reklamcılık Ticaret Sanayi A.Ş., Tangram Reklamcılık A.Ş., Murat İlbak, İrfan Karakaş, Aslan Emre ve  Eyüp Batal yer aldı. İkametgahı İstanbul olan Vakfın amacı, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içersinde açıkhava reklam sektörünü geliştirmek, yaygınlaştırmak ve sektörün sorunlarını çözmek için araştırmalar ve çalışmalar yapmak” olarak ilan edildi.



26 Temmuz 2011 Salı

Tırnaklarla Stop Motion

Kia'nın Picanto'nun yeni modeli için hazırlattığı stop motion reklam filmi ilginç olmuş. Üzerinde çok büyük emek harcanan reklam filminde, yapma tırnaklar üzerine işlenen Picanto'lar oynatılıyor. Birbiri ardına gelince çok hoş bir görüntü oluşturan bu yeni reklam filmi internette tıklanma rekorlarına koşacağa benziyor.

Geçen Haftanın En Çok Tıklanan Virali

Geçtiğimiz haftanın en çok tıklanan videosu Justin Timberlake’in rol aldığı “I love Sports” (sporu seviyorum) videosu oldu. Capital One Cup için kamera karşısına geçen Justin Timberlake pek çok farklı sporu yapmayı deniyor ve başına gelmeyen kalmıyor. Oldukça komik olan videoda, Timberlake’in spora olan hevesi de görülmeye değer.



25 Temmuz 2011 Pazartesi

İlk Türkler Bulsaydı!

Biraz da nostalji yapalım :) İnternette gezinirken denk geldim, McDonald'sın hazırlattığı reklam filmine. Ateşi, robotu ilk bulan Türkler olsaydı diye anlatılan reklam filmi çok hoşuma gidiyordu ilk çıktığı zamanlarda da, şimdi de hala daha hoşuma gidiyor. Türkler'in ne kadar farklı bir karakteri olduğunu ortaya koyan çok güzel bir reklam çalışması olmuş.

Büyüyen Pazarlar Reklamı Da Büyütüyor

Gelişmekte olan pazarların reklam harcamaları hızlı bir büyüme gösteriyor ve bu büyüme 2013'de de devam edecek. Zenith Optimedia'nın verilerine göre dünyanın en büyük 10 reklam pazarı arasında şu an iki tane gelişmekte olan ülke var: Çin ve Brezilya. 2013'de Rusya'nın da ilk onda yer alması bekleniyor.



24 Temmuz 2011 Pazar

Kriz Reklam Sektörü'nü De Vurdu

Borç krizi içindeki Yunanistan’da reklam sektörü de çok zor durumda. 2010’da yüzde 15,2 düşen reklam harcamalarının bu yıl yüzde 23 daha gerilemesi bekleniyor. Leo Burnett, Lowe, Publicis, Bold Ogilvy & Mather, Spot JWT, DDB, BBDO ve yerel ajans Fortune gibi ülkenin en büyük reklam ajansları zor günler yaşıyor. Lowe ofisinin CEO’su James Nass, Amerikan reklamcılık dergisi Advertising Age’deki açıklamasında 2011’in ilk yarısında sektörün yüzde 30 küçüldüğünü söylüyor.
Krizden şu ana kadar en şiddetli etkilenen reklam ajansı ise Publicis Groupe’ye dahil olan Leo Burnett Atina ofisi oldu. Ajans, faaliyetine devam edebilmek ve personelini koruyabilmek için temmuz başında iş mahkemesine başvurarak konkordato sürecini başlattı. Ajanstan yapılan yazılı açıklamada, “Atina Çok Üyeli Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak iflas yasasının 99-106 maddeleri altında şirketimiz için uzlaşma sürecinin başlatılmasını talep ettik” denildi.


İçerim Ben Bu Akşam

Efes'in alkolsüz birasının lansmanı ile ilgili bir reklam filmi hazırlandığını sizinle paylaşmıştım (Efes Alkolsüz). Bu lansmanla ilgili bir dijital yol izleyen Efes yeni bir mikro site oluşturdu. Sitede karakteri size yaşatan bir ortam var. En sonuna kadar Efes'in Alkolsüz ürünü ile ilgili olduğunu anlamadığınız bu site kısa sürede tıklanma oranıyla ve bilinirliğiyle de kendinden bir hayli söz ettirmeye başladı.

içerimbenbuakşam için tıklayın

23 Temmuz 2011 Cumartesi

THY'nin En Büyük Kazancı

THY'nin sponsoru olduğu İngiliz Manchester United ile İspanyol FC Barcelona takımları, kamp yaptıkları ABD'de bir turnuva kapsamındaki hazırlık maçında biraraya gelecek. Washington'da gerçekleşecek maçın sponsorluğunu Türk Hava Yolları (THY) yapacak. Bu sayede reklama ayırdığı bütçenin hakkını veren THY, prestiji ve kazancı ile yatırımının karşılığını fazlasıyla almışa benziyor.
Yaz kamplarını ABD'de geçiren Manchester United ile FC Barcelona takımları, US Tour turnuvası ile futbolseverlerle buluşacak. İki dev, Barcelona'nın galibiyetiyle sonuçlanan şampiyonlar ligi finali sonrası ilk kez, Türk Hava Yolları'nın ''Presenting Sponsor'' olduğu maçla futbolseverlerin karşısına çıkacak. Maç, ABD'de Washington FedExField'da, 30 Temmuz saat 19.00'da oynanacak. Turnuvayı kazanacak takıma kupası, Türk Hava Yolları'nın da marka elçisi olan Amerikalı basketbolcu Kobe Bryant tarafından kupa takdim edilecek.



Ramazan Sofrası Hülya'dan

Pepsi'nin ramazan kampanyası için kamera karşısına geçen Hülya Avşar, dere içine kurulan Pepsi iftar sofrasına dolmaları, karnıyarıkları, tulumba tatlılarını kendi elleriyle taşıdı.
Hülya Avşar Pepsi’nin yeni Ramazan kampanyası için kamera karşısına geçti. Çatalca’da gerçekleştirilen çekimler için dere içine Pepsi İftar sofrası kuruldu. Yönetmenliğini Metin Arolat’ın yaptığı reklam filminde Hülya Avşar sofranın ev sahipliğini üstlenirken, Türk sofralarının vazgeçilmezi zeytinyağlı dolmaları, karnıyarıkları, tulumbaları tek tek elleriyle masadaki konuklarına ikram etti.
Bu yeni reklamın yaratıcı ajansı ise Alametifarika.



Avea'nın Yaz Reklamları

İşte Avea'nın son dönem çıkarttığı yaz reklamları. Bu reklamların yaratıcı ajansı TBWA-İstanbul.


Ezine Peyniri'ni izlemek için tıklayın.


HTC Detour

HTC'nin Fransa Bisiklet Turu için hazırlattığı yeni virali yayınlanmaya başladı. Bisiklet süren kişilerden oluşan bir grup ile hazırlanan viral ile, HTC desteklediği takımın reklamını da yapmış oluyor. Sonunda tüm takımlara başarılar dileyen HTC'nin bu yeni virali büyük bir tıklanma oranına sahip.

22 Temmuz 2011 Cuma

NIKE "Addiction"

NIKE Brezilya'nın hazırlattığı yeni reklam filmi ekranlara ve internete düşmeye başladı. Sporun da aslında bir bağımlılık olduğunu referans noktası olarak belirleyen bu reklam filminin yaratıcı ajansı ise Sao Paolo'dan F/Nazca Saatchi & Saatchi.



Sende Işık Var!

Işık Üniversitesi'nin tüm billboardları süsleyen outdoor çalışması reklam filmi de oldu. Yeni müzik gruplarından Model'in seslendirdiği reklam filminde Işık Üniversite ile ilgili bilgiler eğlenceli bir müzik eşliğinde bize sunuluyor. Işık Üniversitesi'nin bu atağını diğer üniversitelerin de takip edeceğini düşünüyorum.

21 Temmuz 2011 Perşembe

THY Dünya'ya Karşı

Türk firmalarının dünyadaki ataklarına kişisel başarılar da eklendi. Artık prestijli, başarı ödüllerine Türkler de aday oluyor. İşte THY'nin dünyaya meydan okuduğu yarışması.
Dünya çapındaki prestijli reklam yarışmalarında son yıllarda Türk isimleri duyulmaya başlandı. İlk başta firmaların ön planda olduğu bu yarışmalarda artık kişiler de başarılarıyla isimlerini duyuruyor.
M&M Network Global Marketers dergisi tarafından düzenlenen Yılın Uluslararası Pazarlamacısı ödülüne aday gösterilenlerden biri ise THY Reklam Müdürü Serdar Ekrem Şirin oldu.
Şirin, yapılan online oylamada dünya çapındaki 5 büyük rakibiyle yarışıyor. Türk Hava Yollarının UEFA Şampiyonlar Ligi, Euro Basketbal ligi ve NBA sponsorluklarının iletişimi konusunda başarılı çalışmalara imza atan Şirin bu sayede yarışmadaki yerini aldı.


Cannes’da verilen 2 ödül geri alındı

Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali ve Moma Propaganda São Paulo Brezilya arasındaki tartışma sonucu, festival organizatörleri ajansa verilen iki ödülü iptal etme kararı aldı. Bu ödüllerden biri basın kategorisinde gümüş aslan, diğeriyse açıkhava  kategorisinde bronz aslandı.
Fesvital CEO’su Philip Thomas ödüllerin iptaliyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Cannes Lions kuralları, yarışmaya katılan işlerin para ödeyen bir müşteri için yapılmış olması gerektiğini açıkça belirtir. Ajansla yapılan pek çok görüşme sonucu Moma Propaganda bize bu konuda bir ispat sunamadı. Bu yüzden ajansa verilen 2 ödül iptal edildi.”
"Alıntıdır"



20 Temmuz 2011 Çarşamba

Sony'den S1 ve S2 Tabletler İçin Yeni Reklam


Sony piyasaya sunmaya hazırlandığı 9.7 inçlik dokunmatik ekrana sahip S1 ve Tegra 2 işlemcili 1024 x 480 piksel çözünürlüğünde iki adet 5.5 inçlik ekrana sahip S2 modelleri için gizemli mesajlarla dolu 3. reklamını da Youtube üzerinden yayınladı.
Video yine “Devam edecek” mesajıyla bitiyor. Video boyunca Sony’nin geniş uygulama desteği sunacağı göze çarpıyor. Kapasitif ekranların herhangi bir cisimle kolayca yönetilebilecek kadar hassas olacağı görülüyor. HD kalitesinde Green Hornet filmi 1080p desteğini gösterirken bir film kiralama servisini de haber veriyor olabilir. Son olarak ekranda beliren bir 3D oyun da zaten önceden duyurulan Play Station sertifikasına işaret ediyor.


Hangi isim Doğan TV Reklam'a transfer oldu?

Reklam-pazarlama sektöründe uzun yıllardır görev yapan bir isim Doğan Grubu'na transfer oldu. Medyatava'nın haberine göre Universal McCann Istanbul'un Genel Müdürü Robert Zara, Doğan Tv Reklam, Pazarlama Grup Başkan Yardımcısı oldu.
Zara, Reklam Pazarlama Bölümünün tüm fonksiyonlarından sorumlu olacak ve aynı zamanda Kanal D Reklam Grup Başkanı Aylin Karakaş'a bağlı olarak çalışacak.


19 Temmuz 2011 Salı

Doğan Grubu'nda Şok Ayrılık

Üst düzey bir yönetici, görevinden ayrılarak, başka bir yere transfer oldu.
Son zamanlarda çeşitli nedenlerle işten ayrılama, kovulma ve tarnsfer gibi haberleriyle gündem konusu olan Türk Medyası hız kesmiyor.
Son olarak uzun yıllardır Doğan Grub’un DBR Reklam Grup Başkanlığı görevini yürüten Cem Başar bugün itibariyle görevinden istifa etti. 
İşte Başar’ın transfer olduğu kurum
DBR Reklam Grup Başkanlığı görevini görevini uzun yıllar başarıyla sürdüren Cem Başar 01-08-2011 itibariyle Ströer Reklam'da Grup Başkanlığı görevine başlayacak.


Facebook'ta Google Plus Reklamı

Facebook, bir kullanıcının Google Plus reklamı yapması üzerine harekete geçti, doğru olanı yapıp reklamı kaldırsa da Google Plus hassasiyetleri dikkat çekti.
International Business Times’e göre, geçtiğimiz günlerde Facebook, bir kullanıcı tarafından oluşturulan Google Plus reklamını siteden kaldırdı. Reklamı oluşturan internet geliştiricisi Michael Lee Johnson, Google Plus’a katılacak olan kişilerin kendilerini şanslı saymaları gerektiğini belirtti ve beni de arkadaşlarınız arasına ekleyin çağrısında bulundu.
Facebook reklamları tüm kullanıcılara site üzerinde reklam yapabilme imkânı tanıyor. Facebook’un kullanıcı reklamları ile ilgili kuralı ise çok net, site yönetimi, Facebook’u karalamaya ya da Facebook’un rakiplerini yüceltmeye yönelik reklamları kaldırma hakkına sahip.
Bu örnekten de anlayabileceğimiz gibi Facebook, Google Plus’un ciddi bir rakip olduğunu düşünüyor. Yeni sosyal ağ platformu Google Plus, henüz deneme sürümünde olsa da 10 milyon kullanıcıyı şimdiden bünyesinde barındırıyor. Doğal olarak da Facebook-Google Plus rekabeti iyice kızışmış durumda.
Facebook, Google Plus’u rakip olarak görüyor ve bu nedenle de kendi kullanıcılarını kaptırmamak için elinden gelen her şeyi yapmaya çalışıyor. Her ne kadar Facebook’un site içindeki reklamlara müdahale etme hakkı olsa da, bu hareket site yönetiminin kendine olan güvenini biraz kaybettiğini ortaya koyuyor.



“Türkiye’nin teknoloji ekranı” TeknoTV yayında!

Teknolojiyi her yönüyle, enine boyuna işleyen video kanalı TeknoTV, Hürriyet WebTV çatısı altında yayın hayatına başladı.

“Türkiye’nin teknoloji ekranı” sloganıyla yola çıkan bu kanalda, iş hayatında size oldukça fayda sağlayacak teknolojik püf noktaları yer alıyor. Ayrıca, internet kullanımıyla ilgili detaylı ipuçları, merakla beklediğiniz en yeni ürünlerin özel tanıtımları PCnet Yayın Yönetmeni Erdal Kaplanseren ve Çağla Pınar Tunçel’in sunuculuğunda yayımlanıyor.

webtv.hurriyet.com.tr/teknotv adresinden ulaşabileceğiniz TeknoTV, her hafta onlarca video ile zenginleşerek yeni içerikler sunmaya devam ediyor.

Örneğin, iş saatlerinizin büyük bir kısmını bilgisayar başında geçiriyorsanız, size zamanınızı daha verimli kullanmanızı sağlayacak bir ipucumuz var! Videomuzda açıkladığımız yöntemi kullanarak bir yandan çalışırken, diğer yandan farklı dillerde kelimeler öğrenerek yabancı dilinizi geliştirebilirsiniz. Dilerseniz şimdi Erdal Kaplanseren’e kulak verelim:


Bir bumads advertorial içeriğidir.



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

18 Temmuz 2011 Pazartesi

GSM Operatörü Reklamları Yine Tavan Yaptı

İletişim sektöründe yer alan GSM firmalarının, Haziran ayında ekranda yer alan reklam kampanyaları geçtiğimiz aylardaki reklam süreleri geride bırakarak tavan yaptı. Reklam takibi konusunda hizmet veren Nar Ajans’ın, 35 televizyon kanalını kapsayan araştırmasına göre, GSM firmalarının reklamları içinde özellikle, Türkiye’nin ünlü komedyenlerinin rol aldığı reklamlarının geniş yer tuttuğu belirlendi.
Ülkemizdeki GSM firmalarının, yılbaşından bu yana ekranda yayınlanan reklamları toplamda 219 bin 36 adedi bulurken, bu sayının bin 747 saati aşan süreye denk geldiği hesaplandı. Geçen altı aylık sürede televizyonda en çok reklamı yayınlanan GSM operatörü firmasının, 72 bin 897 adet spot sayısıyla Turkcell olduğu belirlendi. Toplam 649 saati aşan süreyle ilk sırada yer alan Turkcell’i, yayınlanan 53 bin 57 spot adediyle Vodafone takip etti. Vodafone reklamlarının süresi ise 469 saati geçmiş durumda.
Nar Ajans’ın yaptığı aynı inceleme raporunda, ekranda yayınlanan 49 bin 93 reklam spotuyla üçüncü sırada Türk Telekom’un yer aldığı belirlendi. Türk Telekom’un reklamları televizyonda toplam 316 saati aşan bir süre yer alırken, Avea 43 bin 989 reklamla dördüncü oldu. Avea’nın reklam spotlarının toplam süresinin de 312 saati geçtiği hesaplandı.
"Alıntıdır"



Mitsubishi'nin Yeni Reklamı

Mitsubishi Electric Klima, yeni reklam filmleriyle yayında. Kampanyada, Mitsubishi Electric'in rakiplerinden ayrışan dört özelliği için dört farklı film görüyoruz. Manajans/JWT tarafından hazırlanan reklam filmlerinde, Mitsubishi Electric Klima ile kullanıcı arasında yaşanan absürt olaylara şahit oluyoruz. Yapımını Karma Film'in gerçekleştirdiği kampanyanın yönetmenliğini ise Engin Yalcı üstleniyor.



17 Temmuz 2011 Pazar

Dominos ve Burcu Esmersoy

Dominos'un yeni marka yüzü olan Burcu Esmersoy ile yeni reklam filmi internete ve televizyonlarda dönmeye başladı. Marka yüzleri kervanına bu şekilde Burcu Esmersoy da dahil olmuş oldu.

Dsmart & İnternet

Dsmart'ın yeni lansmanı Dsmart+İnternet için Mazlum ile yeni reklam filmini çekti. Bu hoş ve sempatik reklam filmini televizyonlardan ve internetten izleyebiliyoruz.

Nokia Reklam İçin Servet Ödeyecek

Windows Phone 7 Mango işletim sistemli akıllı telefonları ile içinde bulunduğu düşüş sürecini durdurmak isteyen Nokia, yeni reklam kampanyaları için astronomik bir bütçe ayırdı. Yeni imajını kullanıcılarına en doğru biçimde sunabilmek için paraya kıyan Nokia, tam 130 milyon doları bu iş için ayırdığını bildirdi.
Bu yılın sonlarına doğru görmeye başlayacağımız Nokia Windows Phone'ların piyasada epey ses getireceği bu haberle kesinleşti diyebiliriz. Yeni Windows Phone'lar ile birlikte etkileyici reklamlarla karşılaşacağımızı tahmin ediyoruz. Bakalım Nokia son dönemdeki hummalı çalışmalarının karşılığını alabilecek mi, hep birlikte göreceğiz.



16 Temmuz 2011 Cumartesi

Crash The Superbowl'un Galibi

Dün internette gezinirken Pepsi ve Doritos'un ortak hazırladığı reklam yarışması olan Crash The Superbowl'un kazananına denk geldim. "House Sitting" başlığı konulan reklam filmi ödülü hak etmiş gibi duruyor. İşte yaratıcı fikirlerin havaya uçuştuğu reklam yarışmasının galibi:

Avea Çok Güzel Gelsenize

'Avea Çok Güzel Gelsenize' sloganıyla çekilen yeni reklam filminde tekrar Optik ve Fasulye'yi izliyoruz. Jet Ski ile yaz esintisi verilen reklamda Avea'nın 35 TL'ye 1200 dakika lansmanı yapılıyor. Avea'nın Fasulye ve Optik ile hazırladığı bu reklamlarının yaratıcı ajansı ise TBWA-İstanbul.

Turkcell 4 Çeker

Turkcell'in yeni pazarlama sloganı "Turkcell 4 Çeker" ile yeni reklam filmlerini televizyonlarda görüyoruz. Sertab Erener ile birlikte yürüttükleri lansman çok büyük ilgi çekiyor. Bu lansmanın en yeni reklam filmini de 'interneti hızlı çeker' ile gerçekleştirdiler. Turkcell'in internet hizmetini denizden de kesintisiz ve hızlı olarak iletildiğini anlatan reklam filminin yaratıcı ajansı ise Alametifarika.

14 Temmuz 2011 Perşembe

MediaCat Felis Başvuru Süresi Uzatıldı

MediaCat tarafından bu yıl 6.’sı düzenlenecek olan Felis Ödülleri için başvuru süresi uzatıldı. Yarışmaya katılmak isteyenler 1 Temmuz 2010 ila 30 Haziran 2011 tarihleri arasındaki çalışmalarıyla 20 Temmuz’a kadar başvuru yapabilecek.
MediaCat tarafından yılın en iyi medya planlama fikirlerini ve stratejilerini ödüllendirmek amacıyla düzenlenen Felis Ödülleri’nin altıncısı için geri sayım başladı. Dijital alanda gerçekleşen hızlı dönüşümün de göz önünde bulundurulması sonucu En İyi Online Reklam Kullanımı, En İyi Sosyal Medya Kullanımı ve En İyi Mobil Medya Kullanımı gibi dalların da eklendiği toplam 37 kategoride verilen ödüller sahiplerini bulacak.
20 Temmuz tarihine kadar www.mci.com.tr/felis adresi üzerinden başvuruların yapılabileceği yarışmanın ana sponsorları arasında Avea, A Haber ve Sabah yer alıyor. Tempo Medya “Yerel Medya” kategorisi, Medyanet “Digital Medya” kategorisi, Digiboard ise “Digital Signage” kategorisi sponsoru olarak Felis Ödülleri’ne destek veriyor. Cereyan, Maxus, MEC, MediaCom, Mediateamwork, Mindshare, OMD, Sniper Medya ve Universal McCann’ın ise platform üyesi olarak yer aldığı MediaCat Felis 2011 Ödülleri aşağıdaki kategorilerden oluşuyor:
Mecra Kategorileri
01. En İyi Televizyon Medya Kullanımı
02. En İyi Ürün Yerleştirme Kullanımı: Bu kategoriye, geleneksel reklamcılık yöntemlerinin ötesine geçerek, markanın değerini ve konumunu geliştiren ve içerik üretimini faydalı hale getiren örneklerin başvurması gerekiyor. Örnek: Bir ürünü kusursuz bir şekilde televizyon programına entegre etme veya reklamveren destekli programlar…
03. En İyi Gazete Medya Kullanımı
04. En İyi Dergi Medya Kullanımı
05. En İyi Sinema Medya Kullanımı
06. En İyi Açıkhava/Out-of-Home Medya Kullanımı: Sadece geleneksel bilboard’lar veya poster alanlarının kullanımı, standart reklam yerlerinin kullanıldığı otobüs durakları ve ulaşım reklamcılığı
07. En İyi Instore/Indoor Medya Kullanımı
08. En İyi Ambiant Medya Kullanımı: Bu kategoriye, çok büyük mekanlarda, üç boyutlu ve standart bir şekli olmayan mekanlarda, bilet turnikeleri, yer zeminleri ve diğer dış mekanlarda yapılan uygulamalar, bina giydirmeleri veya sokak mobilyaları gibi alan kullanımlarının aday gösterilmesi zorunluluğu bulunuyor.
09. En İyi Digital Signage Medya Kullanımı
10. En İyi Radyo Medya Kullanımı
11. En İyi Yeni Medya Kullanımı
12. En İyi Çoklu Medya Kullanımı
13. En İyi Doğrudan Pazarlama Kullanımı
14. En İyi Sponsorluk Kullanımı
15. En İyi Özel Etkinlik (Event Marketing) ve Canlı Reklam Kullanımı
16. En İyi Yerel Medya Kullanımı
17. En İyi Tüketiciyle Bağ Kurma ‘Consumer Engagement’ Kullanımı

Bu kategoride; tüketici katılımıyla, yeni teknolojiler kullanarak veya belirli hedef kitleyi aktif olarak meşgul eden kişiselleşmiş iletişimi kullanarak, markayla birey arasında benzersiz bir etkileşim yaşandığının gösterilmesi gerekiyor.
Dijital Medya Kategorileri
18. En İyi Online Reklam Kullanımı
19. En İyi Sosyal Medya Kullanımı
20. En İyi Mobil Medya Kullanımı

Hedef Kitle Kategorileri
Bu kategorilerdeki katılımlar kullanılan mecralar dikkate alınmadan sadece hedef kitle açısından ve hedef kitle ile iletişimde medya fikrinin yaratıcılığı ya da etkinliği çerçevesinde değerlendiriliyor.
01. Gençlik (18 yaşına kadar)
02. Genç Yetişkinler (18-34 yaş arası)
03. Tüm Yetişkinler
04. Erkekler
05. Kadınlar
06. Özel Hedef Kitleler (Emekliler, öğretmenler, üst gelir grubu gibi niş segmentler)
07. Ticari İletişim (Business-to-business)
08. Kamu Yararı (kâr amacı taşımayan dernekler, yardım kuruluşları, bağış kampanyaları vesaire)

Sektörel Kategoriler
01. FMCG
02. Gıda ve İçecek
03. Otomotiv
04. Finans
05. İletişim-Telekom: İnternet sağlayıcıları, GSM operatörleri, telefon markaları

"Alıntıdır"



Divan Pastaneleri'nin Yeni Reklam Ajansı

Divan Pastaneleri Haziran 2011 itibariyle reklam ve pazarlama iletişimi çalışmalarını Bart Reklam Ajansı ile yürütme kararı aldı.



13 Temmuz 2011 Çarşamba

En İyi Marka Elçisi

Federer çeyrek finalde Wimbledon Tennis Şampiyonasından elendiği halde spor alanında en iyi marka elçisi olmaya devam ediyor.
Marketing tarafından düzenlenen tüketici anketlerine göre spordaki en iyi marka temsilcisi İsviçreli yıldız Roger Federer.
Ankete katılanların yüzde 31’i altı kez şampiyon olan Federer’i en iyi marka temsilcisi seçti. Briton Andy Murray ise yüzde 17 ile ikinci sırada yer aldı. Federer Gilette, Credit Suisse ve kahve markası Jura markalarında içinde olduğu pek çok markanın temsilcisi.
Katılımcıların yüzde 14’ü  Rafael Nadal’ın en iyi erkek marka temsilci olarak görürken, kadın sporcular arasından Rusyalı Maria Sharapova, markalar için en çekici isim seçilmiş.
Resmi sponsorlar arasında ise katılımcıların %47si şampiyonayla özdeşleşen markalar olarak Robinsons’u gösterirken Slazenger %23 ile ikinci oldu.
Fakat IBM ve Sony işbirliği çok az katılımcının dikkatini çekmiş gibi görünüyor. Bu iki tanınmış marka Wimbledon’da sadece %1.6 ve % 0,6’lık oranlarla oy alarak son sırayı paylaştılar.
Katılımcıların sadece %23’ü Wimbledon’da reklamların aşırı olduğunu düşünüyor, %53’ten fazlasıysa bu fikre katılmıyor.
2011 Erkekler Şampiyonası’nı Sırp Novak Djokoviç, Nadal’ı yaklaşık 5.5 milyon izleyicinin önünde yenerek kazanırken, kadınlarda çek sporcu Petra Kvitova şampiyon oldu. Murray ise yarı finallerde elenerek turnuvaya veda etti.
"Alıntıdır"



12 Temmuz 2011 Salı

Avrupa Trabzon'da

Türkiye’de ilk kez olimpiyat bayrağını dalgalandıran Trabzon EYOF 2011 Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları için hazırlanan reklam filmi yayında. Reklam filminde hamsiler birleşerek olimpiyat sporcularını meydana getiriyor. Avrupa'nın tüm ülkelerinden sporcuları ağırlayacak Trabzon büyük bir kalkınma imkanı buldu ve bu reklam filmi ile büyük bir kitleye erişmeyi hedefliyor. Bu reklam filminin yaratıcı ajansı ise Alaaddin Adworks.



Pepsi vs Coca Cola

Pepsi'nin "Summer Time is Pepsi Time" temalı reklam filmleri izleyicilerle buluşmaya devam ediyor. Coca Cola'yı bu sefer de kutup ayılarını kullanan bir reklam filmiyle rahatsız eden Pepsi, yayından kaldırılacağını bile bile bu tip reklamlarına devam ediyor. Bu reklam filminde "Uncle Teddy" kutuplara giderek Coca Cola'nın meşhur kutup ayılarına Pepsi içmelerini söylüyor. Kutup ayılarını da yanına alan "Uncle Teddy", Pepsi ile birlikte yaz tatiline çıkıyor.

11 Temmuz 2011 Pazartesi

100 Haberin Ardından

Merhaba arkadaşlar,
Blogu oluşturmamın üzerinden 5 ay ve 100 haber paylaşımı geçti. Bu 5 ay süresince ilk başlarda olmasa da son iki ayı çok yoğun bir reklam haberleri blogu olarak geçti. Reklam sektöründe gözüme çarpan, kendimce okunmaya değer bulduğum haberleri sizlerle de paylaşmaya çalıştım. 100 haber paylaşımım boyunca yeni marka yüzlerinden, yeni reklamlardan ya da halen daha hatrımızda bulunan eski ve güzel reklamları paylaşmaya çalıştım. Bunların yanı sıra güncel haberleri de takip etmeye devam ettim. Bu süreçte Reklam sektörünün iki büyük ödülünü paylaştım sizinle aynı vakitte, Kristal Elma ve Cannes Lions.
Bunları sizlerle paylaşmamdaki amacım blogun ilk yazısında da belirttiğim gibi reklam sektörüne ilgi duymam haricinde sizin de ilginizi çekebileceğini düşündüğüm haberleri sosyal bir ortama yaymaktı. Bu yolda bana yardım eden, her türlü gördüğü noktayı benimle paylaşan, blogun gidişatı hakkında tüm kritikleri benimle paylaşan tüm arkadaşlarıma, dostlarıma bir kez de buradan çok teşekkür ederim.
Birazdareklam tüm hızıyla paylaşımlarına devam ediyor olacak. Ayrılmayın ;)
Yazar: Cemil Hayri Durgun (twitter & facebook & linkedin)

Regal "Aklımı Seveyim"

Regal'in "Aklımı Seveyim" reklam serisinin yeni filmi ekranlarda dönmeye başladı. Regal marka çamaşır makinesi ile dünyaca ünlü çamaşır makinesinin kıyasının yapıldığı bu reklam filminde, alıştığımız klasik regal reklamı çizgisinin dışına çıkılmamış.

Wikileaks Paha Biçilemez

Wikileaks'in yeni reklam filmi yabancı ülkelerde yayına girdi. Özellikle Amerika'da gösterimi yapılan bu reklam filminde, Master Card'ın "Paha Biçilemez" reklamından esinlenilmiş. Wikileaks ile kullanılan şeylerin fiyatını söyledikten sonra, "Dünya'nın sizin çabalarınız neticesinde değişmesi: Paha biçilemez" deniyor.

10 Temmuz 2011 Pazar

Mondi Patladı Gitti

Çocuklar Duymasın'ın sevilen karakterlerinden Seyyar Taner'i bu sefer Mondi'nin yeni reklam filmlerinde görüyoruz. Gardırop kelimesinin kendine ait olduğunu söyleyen Seyyar Taner alıştığımız formatıyla tekrar karşımızda.

Hyundai Elantra

Hyundai'nin Elantra'nın yeni modeli için çekilen reklam filmini televizyonlarda izliyoruz. Hyundai Elantra'nın tüm istekleri karşılayan bir model olduğu üzerinde durulan bir reklam filmi hazırlanmış. Aile sahibiyseniz konforlu, özgürlükse aradığınız spor, önceliğiniz işinizse prestijli bir otomobil alırsınız denildikten sonra, sıradışı davranıp bu 3 otomobili aynı anda sunan Hyundai Elantra alırsınız denilerek, Elantra'nın bir kişinin tüm isteklerini karşılayan bir otomobil olduğu üzerinde duruluyor.

Rock 'n' Coke 2011

Rock 'n' Coke heyecanı gün geçtikçe artıyor. Aktivitenin başlamasına 1 haftadan kısa bir süre kala, ikinci tanıtım videosu da internette ve televizyon ekranlarında yayınlanmaya başlandı. Rock 'n' Coke'un özelliklerinin anlatıldığı reklam, rakamlarla Rock 'n' Coke gibi bir konsepte sahip.

8 Temmuz 2011 Cuma

BMW Viralleri

BMW'nin hazırlattığı yeni viral kampanyalar internet üzerinde çok fazla kişiye ulaşıyor. Milyonlarca hit alan viraller şu anda iki parça halinde internette dolanıyor.
İlk viralde, bir BMW hız ve manevrasını ard arda sıralanmış duvarların içinde tek bir arabanın tek bir pozisyonda geçebileceği kadar küçük bir alandan geçerken gösterdi.
İkinci viralde ise en yüksek helikopter kulesinin üzerindeki BMW, dar alandaki manevra kabiliyetini gösteriyor.

7 Temmuz 2011 Perşembe

Vodafone Yaz Kampanyası - Aynı Fiyata İki Kat Konuş

Şafak Sezer'in Fedon ile birlikte oynadığı reklam filmleri televizyonlarda dönmeye devam ederken yeni lansman için yeni reklam filmi çekildi. Bu yeni reklam filminde de her zamanki gibi esprili bir dil kullanılmış ve Vodafone'un yaz kampanyasının lansmanı amacıyla çekilmiş. Vodafone'un yeni kampanyasında numarasını taşıyanlara iki kat fazla konuşma süresi veriliyor.

ÖzTürkcell'de Nebraska Petrol Kampanyası

Turkcell'in Shell ile anlaşmasının lansmanı olarak hazırlanan, ÖzTürkcell'in Nebraska Petrol ile anlaştığı şeklinde sempatik bir yol izlenen reklam filmi yayınlanmaya başladı. Şahan bizi gene güldürüyor. Turkcell'in kampanyalarını anlattığı bu paralel yol büyük bir izleyici kitlesine ulaşabiliyor.

L'oreal'in Yeni Yüzü

Genelde ünlü mankenlerle görmeye alıştığımız L'oreal yeni reklamlarında, erkek kozmetiği üzerine olan reklamlarında artık House dizisinin ünlü doktoru Hugh Laurie'yi kullanacak. Daha önceki erkek kozmetik reklamlarında Gerard Butler oynuyordu.
Hugh Laurie'nin kamera arkası görüntüleri ile çekimlerden önceki halleri görebiliyoruz.


The Guardian

Dün internette gezinirken The Guardian'ın bir reklam filmine rastladım. Önyargılardan kurtulmak ve hayata tek bir açıdan bakmamak gibi ilginç bir konuya sahip bu reklam filmi çok basit bir yapım olmuş, ancak basit olduğu oranda da etkili.

Fasulye ve Optik Kovuldu Mu ?

Avea'nın reklam karakterleri olan Optik ve Fasulye'nin yeni reklamlarına uzun zamandır rastlamıyorduk. Artık hayatımızdaki reklamları bir dizi havasında izlemeye başladığımızı söyleyebilirim. Çünkü Optik ve Fasulye'nin yeni reklamını büyük bir heyecanla beklemeye başladık.
Sonunda beklenen reklam yayınlanmaya başladı. Sevilen karakterlerimiz Avea'nın yeni 1200 dakika lansmanı için kamera karşısına geçtiler. Gene eğlenceli bir reklam filmi ortaya koyan Optik ve Fasulye'nin reklamlarının devamının geleceğini umuyoruz.

6 Temmuz 2011 Çarşamba

Pepsi Yaz Kampanyası

Yazın gelmesiyle yaz kampanyası hazırlayan markalar arasına PepsiCo da katıldı. PepsiCo'nun Pepsi Beverages için hazırlattığı Hülya Avşarlı reklam filmine televizyon kanallarında denk geliyoruz artık. Yaza özel olarak GSM operatörlerinin tamamı ile ortak yürüttüğü kampanyanın lansmanı olan bu reklam filmi samimi bir tonda çekilmiş.

Avrupa'nın en etkili ajansı Medina Turgul DDB

Medina Turgul DDB, Warc desteği ile hazırlanan, dünyanın pazarlama etkinlik endeksi olan Effie Effectiveness Index (Effie Etkililik Endeksi)’nde bu yıl büyük ödülün sahibi oldu.
Dünyanın en başarılı reklam ajansları ve reklamverenlerinin belirlendiği, dünyanın en “etkili” ajanslarını belirleyen Effie Worldwide’ın “Most Effective Agency Offices 2011” raporuna göre Medina Turgul DDB Avrupa'nın en etkili ajansı olurken, dünya çapında da sekizinci oldu.
Medina Turgul DDB bu yıl Cannes Lions Yaratıcılık Festivali ve Kristal Elma’dan da ödülle ayrıldı. DDB, Kristal Elma’da 1 büyük ödül, 11 Kristal Elma, 5 ikincilik ve 5 üçüncülük ile toplam 22 ödülle ayrılmıştı.
DDB, İşbankası için yaptığı “Kolay Para Transferi” çalışması ile Cannes Lions’ta, Açıkhava Dalı’nda Bronz Aslan ödülüne layık görüldü.

Işık Okulları'nın Yeni Reklamı

Bu sene kuruluşunun 125. yılı olan Fevziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları, bu özel yıl için reklam kampanyası hazırlattı. Işık Okulları'nda okumuş ünlü kişilerin oynatıldığı bu reklamda sevilen oyuncu Ali Sunal'dan yetenekli tasarımcı Tuvana Büyükçınar'a kadar çok geniş bir yelpaze görebiliyoruz. Bu yeni kampanyanın prodüksiyonu PPR Türkiye tarafından yapıldı. Bu yeni kampanyada oynayan yüzler ise:
Ali Sunal
Banu Göker Özdemir
Bora Suda
Doğa Yavuz
Ece Mohan
Emrah Aşkın
Gökhan Ayvacı
Hazal Sarıkaya
Mehmet Tanyolaç
Merve Dinçsoy
Olgu Pelin Hüseyinoğlu
Osman Vardarlı
Pınar Eczacıbaşı
Sudenaz Yılmaz
Tanıl Bilgen
Turan Durgunoğlu
Tuvana Büyükçınar
Ümit Şimşek

5 Temmuz 2011 Salı

Carrefour Discount

Carrefour süpermarketler zincirinin markası olan Carrefour Discount için reklam filmi çekildi. Discount lansmanının ne olduğundan ve hangi ürünlerde geçerli olduğundan bahsediliyor bu yeni reklam filminde. Reklam filminin yayınına televizyon ve internet üzerinde başlandı.